top of page
Vyhledat

MOUNTAINS DANCE BENEFITS...

Aktualizováno: 2. 1. 2023

Každou novou sezonu přichází do studia i na konzervatoř více klientů a studentů různých věkových skupin, kteří řeší nejrůznější omezení a obavy z tance, jež zároveň milují a chtějí se mu věnovat. A protože, je to stále dokola a já se točím v jakémsi "metodickém kruhu" vysvětlování a motivace, zbavování obav a tak dále, došlo mi, že bude třeba vypracovat koncept, který sám dokáže, jak se věci mají.


Taneční techniky jsou, a to bez pochyby, pohybově geniální mechanismy, které přináší obrovskou nadstavbu právě proto, že tanec patří do sekce UMĚNÍ. Je to dokonalý soubor cvičení, který posouvá zdraví fyzické i duševní na špičku ledovce. A jak už píši, poslední roky mě pohání "aktuální stav" přemýšlet o tom, jak posunout právě TANEC mezi vás tak, abyste si ho užívali jako já, posílili své zdraví tak jako to funguje u mně a to jak vy profesionálové i vy na startovní čáře. A znovu zdůrazňuji, v jakémkoli věku. A tak jsem se krok po kroku od stavby choreografií a tvorby dostala zpět na začátek tanečních vzdělávacích metodik. Tedy k principům pohybů, jednotlivých technik, kterými jsem prošla. A vznikl koncept "jak tančit zdravě v jakémkoli věku".

INFLUENCE DANCE CONCEPT není myšlen jako součást trendu influencerů kyber vzdělávacích systémů (ikdyž klobouk dolu před nimi), ale jako vzájemné působení tanečních technik na sebe a zároveň prolínání, tedy působení prvků v různých náročnostech na sebe navzájem a na vás, tanečníky profi i širokou veřejnost. Je to živý, neustále se rozvíjející koncept, který vznikl a může pokračovat pouze s pomocí zpětné vazby a práce s vámi klienty a studenty. Jednou ze složek konceptu je také "TANEC OUTDOOR". Díky tomu, že jsme měli možnost tento projekt již podruhé zrealizovat mezi první a druhou vlnou Covidu a ukázal se jako funkční složka konceptu, mu věnuji tento prostor.

INFLUENCE DANCE CONCEPT - TANEC OUTDOOR:

VYVÁŽENÁ STRUKTURA PROGRAMU:

1. Jazz dance warm up

2. Foot/stretching/warm up

3. Trek aktivity conditioning

4. Contemporary relaxation

5. Jazz dance power&top

CO SE DĚJE V JEDNOTLIVÝCH SLOŽKÁCH:


1. Mountain dance začíná s lekcí Jazz dance, která zahřeje, připraví tělo na pohybový vícedenní program, aktivuje body&mind prostřednictím taneční variace v začátku jednoduší a pouze krátká část.

2. S novým ránem využijeme prvky z moderních technik, ale i flamenca pro práci rukou (karpální tunely, paže a držení zad) k prohřátí, protažení celého těla, aktivaci centra těla, ale hlavně přípravy chodidla pro aktivitu v horách.

3. Trek aktivity conditioning je aktivní chůze přírodou v terénu, kde se klade hlavní důraz na zvýšenou fyzickou námahu v rámci bezpečnosti všech zúčastněných v přirozených podmínkách. Primárně proto, abychom co nejvíce dali odpočinout "hlavě" tedy mysli tím, že se soustředíme pouze na chůzi a dech. Často se používá termín "vystoupit z komfortní zony", ale spíše bych použila: posouvání hranic fyzických i mentálních v rámci získání sebejistoty v běžném životě.

4. Contemporary relaxation: je skvělé, že tato taneční technika mimo jiné obsahuje cvičení jako je "Floor work", které geniálně relaxuje přirozenou cestou celé tělo, uvolňuje a pomocí podlahy ho masíruje. Na základě přesných principů pohybu a vedením lektora příjemně protáhnete, uvolníte, zkoordinujete celé tělo. V podstatě při vhodně zvolených prvcích je možné nazývat tuto část jako určitý druh meditace.

5. Jazz dance power&top - poslední třetí den se vracíme zpět k prvkům warm up pro zahřátí z lekce Jazz dance, ale oproti prvnímu dni posouváme složitost a délku choreografie k větší obtížnosti. Po dvou aktivních dnech děláme poslední krok vpřed tzv. výzvou zvládnout choreografickou část celou bez lektora. Výsledek: choreografie pro další nácvik doma či na tanečím sále dokonale osvojená, získaná technika pro posílení a relaxaci těla a samozřejmě oproti lekci první delší cool down. Dostatečně protažené zrelaxované tělo a mysl, nové dovednosti a nové vzdělání jak pracovat se svým tělem. Využití mnoha prvků z více tanečních technik pro jediný cíl. Začít tančit a tak správně nastavit pohybovou aktivitu, která výrazně zkvalitňuje život.

Věřím, že tento článek zmírní obavy z aktivit kolem TANCE a vy, kteří stále pochybujete o svém začátku či pokračování, se třeba ozvete jaký konkrétní plán chcet mít, či jaké obavy máte ať už jsou to časová omezení, kondiční omezení, zdravotní omezení. Bude mi ctí vás provést cestou tance a připravit vám třeba program na míru, doporučit kurz či vyrazit s vámi do přírody. Tančit může každý. dita.kandlova@gmail.com




28 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page