top of page
Vyhledat

Tanec zdravě, pohyb bez omezení

Aktualizováno: 15. 4. 2023
















Věděli jste, že noha v baletní špičce při postupném tréninku síly a flexibility netrpí zdaleka tolik, co si myslíte? Navazuje totiž na přirozené možnosti kostí, vazů a šlach.

Podívejte se na obrázek níže. Postupným ohýbáním může noha získat tuto ohebnost a kdybych s ní pracovala reálně ve stoji na špičkách, získá i potřebnou sílu. Zásadní je cvičit nohu postupně. A pravidelně. Krok za krokem.


Bezpochyby v baletní špičce trpí prsty tlakem na podlahu v botě. A deformují se. V případě, že zařadíte do pravidelného tréninku nohy také kompenzaci. Nebude noha trpět tak, jak na první pohled vypadá. Může zůstat zdravou a funkční.



Naopak to, co se děje s naší nohou, když pravidelně došlapujeme při chůzi, dopadáme při běhu a nebo tančíme či postáváme v různých osách a rozložených fázích nohy pokud má spadlou klenbu a vbočený kotník?



Na obrázku níže vidíte, že vazy a kostěná struktura se s každým krokem deformují. Noha nejde do větší flexibility a síly. Jde proti směrům a smyslům pohybu nohy v chůzi. A paradoxně nohu ničí v poměru s baletní špičkou více. Také s ohledem na to, že se narušuje osa nohy a bolesti a přetížení se mohou přenést do aktivity kolenou a kyčlí. Kyčle mohou svou nulovou osou působit bolest zad a takto můžeme pokračovat. Tělo je komplexní dokonalé.




A tak vypadá naše noha tak jak ji pánbůh stvořil? 👇🏼


Naše noha je krásně vymyšlená. Funguje dokonale a porozumět celému mechanismu není tak lehké. Nicméně zároveň dostupné všem. V případě, že se opravdu rozhodnete, přijít věci na kloub a mít zdravé a funkční nohy, které Vás budou nosit celý život, budete skvělá tanečnice, herečka, zpěvačka nebo kýmkoli chcete být déle než pár let, každý z nás může začít s prevencí. Kontrolou nohy v pohybu, správným tréninkem bud samostatně nebo součástí nějaké lekce, která Vás baví.




Mohu cvičit nohu, když jsem po zákroku lékařů či operaci?


Ano je to možné a je to dokonce doporučené odborníky, co o pohybu již něco vědí. Vazivo je třeba prokrvovat a procvičovat, aby zůstalo stále pružné a plnilo svou funkci, kostěná struktura potřebuje být "správně" a my ji tam můžeme znovu nasměrovat správným cvičením. Samozřejmě vždy a výhradně s ohledem na lékařskou zprávu, lékařské doporučení a diagnózu. Rozhodně ano.


Noha nás celý den nosí, je základní kámen od uzemění směrem vzhůru pro aktivitu. Její síla a mobilita ovlivňuje nejen ji samotnou, ale také kolena, kyčle, záda.


Více o noze:

Workshopy Zdravé tělo v pohybu

Individuální lekce

Projekt Tanec a pohyb v horách 👇🏼


Tanec zdravě a pohyb bez omezení www.ditakandlova.com


Krásné dny 💝









46 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page