top of page
Vyhledat

FITNESS HŘEBENY...

Aktualizováno: 2. 1. 2023


Je zimní den v absolutním Lock Downu díky epidemii. Tak to prostě je. Nicméně nic netrvá věčně. Ani pandemie. A tudíž je třeba vyrazit do hor, projít nové trasy, které by byly možné kombinovat s tancem. Tedy ne příliš náročné, ale zároveň lehce "fitness" kondiční. Kvůli zahřátí, síle, meditaci řekněme. Posílit a zahřát dechem tělo a vyčistit myšlenky. Ne příliš zátěže ani nedostatečně. Všechny benefity, které hory nabízí můžeme získat. A ve skupině. Protože i skupina je benefit. Zejména v horách.

Vyrážíme tedy prozkoumat v zasněžených Krkonoších trasu na ski alpech: Špindlerův mlýn - Svatopetrská - Hřebínky - Kozí hřbety - Bílé labe - Krkonošská magistrála - Špindlerův mlýn.


Nutno dodat, že já sama jsem tanečník a tedy ski alp začátečník. Mám zátěž cca 20h týdně. Mluvím o tanci. To je ovšem pohybový slovník a zátěž, na kterou je moje tělo zvyklé. Pak je tu ale ski alp výšlap, koordinace na hřebenech a sjezd tentokrát mokrým těžkým sněhem. Tedy silový trénink vzhůru, koordinace nahoře a opět silový sjezd vzhledem ke kvalitě sněhu. Musím říct, že pro mne skvělá zkušenost. Nicméně také extremní věc. Vzhledem k tomu, že akce Mountain dance, kterou pořádáme, zahrnuje 4 taneční lekce, uvědomila jsem si, že ikdyž mám skupinu v top kondici, tohle je v kombinaci s tancem už příliš. Nebo ještě příliš mnoho? Než dosáhneme společně určitého levelu? Koketovaly jsme s myšlenkou, že třetí ročník Mountain dance nebude v kombinaci trek/tanec, ale ski alp/tanec. Proto jsem vyrazila vyzkoušet na vlastním těle náročnost a kombinaci. Při cestě na hřebenech jsem začala cítit přetížení v oblasti zad. Takové, které vyžadovalo uvolnění a stretching, ale ne celou taneční lekci, protože síly už nezbývalo tolik. Pro tělo by to byla až přílišné přetížení. Na hřbetech jsem tedy sundala batoh a zacvičila si uvolňovací sérii na záda. Benefity tance lze využít tedy i při silových sportech jako je skialp, běh, treking aj. Pouze nejsou tak známé a zpopularizované. Krátkou sekvenci cvičení jsem Vám natočila do videí na webu a na Dita Kándlová Dance YouTube. Doporučuji zařadit do pohybových aktivit či sedavých každodenních sekvencí. Protože dopady přetížení nebo naopak pasivity nebudou zdaleka tak bolestivé. Je neuvěřitelné, jak vybrané prvky z tanečních technik správně prováděné skvěle fungují pro všechny typy sportů, všechny věkové kategorie a sportovně pohybové levely. Připadá mi to taaaaaak super.


Vzhledem k rozdílnosti zkušeností s lyžováním a zasněženými horami našich klientů, jsme třetí ročník vrátily zpět ke kombinaci treking/dance. Ale samozřejmě, že na konci ledovce, na obzoru je plán ski alp. Až všichni spolu dojdeme do další fáze zdravé kondice, koordinace, mindsetu přiměřeného zdravého strachu a intuice. Přípravu určitě nepodceníme. Vlastně už jsme první krok udělaly. A byl to krok rovnou do oblak. Uvidíte sami na videu Kozí hřbety a nejvyšší místa z luxusním výhledem.

Krásný den všem s hlavou v oblacích

Let's Dance

Foto: Zdenka Hanáková

31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page