top of page
Vyhledat

BALETNÍ POZICE NOHOU "FOR ALL"...

Aktualizováno: 11. 8. 2022


O baletních pozicích nohou bylo psáno a popsáno mnoho. Pozice, které jsou "supermateriálem" pro všechny taneční techniky jsou prostě jasně dané. 1., 2., 3., 4., 5.

Jak na ně, abyste svým tanečním nožkám neublížili a naopak procvičili svoje končetiny správně a mohli považovat pozice za nové "education", to je otázka, kterou si musíte položit dříve, než se do nácviku pustíte. V případě, že správně provádíte cvičení a jako bonus ho provádíte pravidelně, získáte větší pohyblivost kyčelního kloubu, posílíte při následném provádění "demi plié" vnitřní stehenní sval, chodidlo a centrum těla samozřejmě. A to není málo.

POZICE: při prvním nácviku baletních pozic je důležité vytvořit pozici tak, aby při provádení demi plié (pokrčení nohou v kolenou) směřovala kolena vždy nad prsty u nohou. Pokud tomu tak není, je třeba pozice provádět v menším vytočení. Vytočení provádíme od kyčlí tím, že aktivně podsadíme sedací svaly, díky podsazení umožníme kyčlím a tříslům větší "otevření" a od kyčelního kloubu ke koleni a následně ke kotníkům vytáčíme aktivně tzv. rolováním vnitřního stehenního svalu vpřed. Nejprve se jednou či druhou paží držíme tyče či v domácím prostředí stolu např., dále provádíme nácvik bez držení. To vyžaduje silnější zapojení hýžďových a steheních svalů.

Shodně provádíme nácvik ostatních baletních pozic s tím, že vždy noha, která se přesouvá do další pozice je dostatečně nadlehčená a při jejím prvním nadlehčení přeneseme ihned centrum těla a tím celou jeho váhu na nohu stojnou. Dáme tedy prostor druhé noze k volnému plynulému přesunu do další pozice. Chronologicky se cvičení provádí od 1. - 5. Pak se vrátíme zpět do paralelní pozice a protáhneme obě nohy v paralelním zanožení s patou na zemi opřeni o tyč či stůl. Dále provádíme nácvik na druhou nohu. Je třeba nácvik vždy provádět na obě nohy rovnoměrně a vždy musí následovat stretching.


Fotogalerie baletních pozic chronologicky


1. pozice
1. pozice
2. pozice
2. pozice
3. pozice
3. pozice
4. pozice
4. pozice
5. pozice
5. pozice

180 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

MgA. Dita Kándlová

dita.kandlova@gmail.com

00420 777 103 850

IČO: 69264911

BÚ: 168418494/0300

INFLUENCIA

Dance Concept

Klimentská 34, Praha 1

110 00 Nové Město

Zobrazit na mapě

© 2021 Dita Kándlová

bottom of page